Salamon doktor hat borsodi településen rendel és szó szerint pótolhatatlan – VIDEÓ

Megosztás

Közismert, hogy évről évre emelkedik a betöltetlen háziorvosi praxisok száma. A legfrissebb országos adatok szerint a tartósan betöltetlen praxisok száma 2024. januárjában 826 volt és Borsodban kifejezetten drámainak tűnik a helyzet e tekintetben. De mi lesz velünk, ha majd a Salamon doktorhoz hasonló szakemberek inkább az unokáikkal töltik az időt?

A még praktizáló háziorvosok átlag életkora hatvan év és az utánpótlásukra egyelőre nem született megoldás. A cigándi járáshoz hasonló nehezen elérhető és szegény járások települései a legkevésbé vonzó lehetőséget kínálják egy háziorvos számára, ezért nagyon meg kell becsülni a Salamon Sándorhoz hasonló elkötelezett szakembereket.

A HVG stábja eltöltött egy napot Salamon doktorral, aki hat bodrogközi faluban rendel és közel négyezer ember tartozik hozzá.

A nyugdíjaskorú férfi naponta legalább 100 kilométert utazik, az autója olyan akár egy guruló orvosi rendelő és végtelen türelemmel kezeli a pácienseket. A HVG-nek elárulja, hogy mi hajtja még mindig, mindeközben pedig arról is beszél, hogy a legváratlanabb helyzetekre is fel kell készülnie, ugyanis a cigándi járásra csupán egy mentőautó jut, ami a 45 kilométerre fekvő Sárospatakon található.

Egy nap a nyugdíjaskorú háziorvossal, aki hat falut lát el Magyarország egyik legszegényebb vidékén

Salamon Sándor naponta nagyjából 100-200 kilométert autózik a Bodrogközben, ahol hat faluban rendel. Bár az ő történetében is ott van a háziorvosok elöregedése, az orvoshiány és a mélyszegénység által sújtott régió minden nehézsége, ő úgy véli, hogy kicsit kilóg az egészségügyi dolgozókra okkal jellemző, depresszív hozzáállásból.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek